2009 Unia Järjestyksestä Galleria Pictorissa lehtiarvio – Piia Kimppa

Byadmin

2009 Unia Järjestyksestä Galleria Pictorissa lehtiarvio – Piia Kimppa

Unia järjestyksestä
Taidegraafikko Anita Jensenin pigmenttivedoksia Galleria Pictorissa
Helsinkiläinen taidegraafikko Anita Jensenin ( s.1957) näyttely Galleria Pictorissa Nummelassa herättää jo nimensä perusteella kysymyksiä. ”Unia järjestyksestä” on taiteilijan mukaan paradoksi: voiko unissa edes olla järjestystä ja voiko niitä tulkitsemalla löytää järjestystä ja hallintaa ja mielekkyyttä omaan elämäänsä?
Jensenin pigmenttivedoksissa uni ja valvetila, kauneus ja outous kohtaavat skannerilla kuvatun ja kameralla itse kuvatun materiaalin risteyskohdassa. Jensenin kuvastoa ovat isokokoiset studiossa kuvatut sienet ja tietokirjojen sivut sekä vanhat japanilaiset valokuvat.
Ð Taiteen tekeminen on tietoista toimintaa, lajittelua ja järjestelyä, yhtälailla kuin työskentelyä intuition ja tunteen varassa. Tutkiminen tapahtuu taiteilijalla töiden tekoprosessin kautta. Sisältö löytyy välillä vasta jälkikäteen työperiodin jälkeen, usein muiden tulkitsemana, sanoo Jensen. Onneksi välillä näkee ja tiedostaa itsekin tehdessään laajemmat yhteydet mihin oma työskentely ja kuvamaailma liittyvät ja näin saa oma tekeminen taas uutta motivaatiota ja antaa vaihtoehtoisia vastauksia kysymykseen yleensäkin koko kuvan tekemisen tarpeellisuudesta! Näyttelyt ovat juuri näitä tilanteita joissa ymmärtää itse omista töistään, että mitä tulikaan tehtyä! Ja voi taas jatkaa ja uskaltaa lähteä retkelle oman alitajuntansa ja intuitionsa kanssa.
Taiteilija pohtii sisältöä kysyttäessä, että sienet, jotka lahoavat ja lahottavat ajan myötä, sekä yli 100 vuotta vanhat valokuvat kertovat sekä ajan katoavuudesta että luonnon kiertokulusta.
Surrealistinen maailma
Taideakatemian koulusta vuonna 1985 valmistunut Jensen on työskennellyt suurikokoisten vedosten parissa uransa alusta lähtien. Suurten mittojen graafikkona hän on luonut uutta grafiikan alalla monumentaalisilla ja värikkäillä töillään.
1990-luvulla Jensen siirtyi käyttämään valokuvaa grafiikassaan omaperäisellä tavalla. Jensenin näyttelyn avajaisissa puhunut taidegraafikko Inari Krohn luonnehtii Jensenin töitä osuvasti:
– Teokset ovat hämmästyttävän intensiivisiä kokonaisuuksia. Figuratiivista ja abstraktia yhdistämällä Jensen on luonut oudon orgaanisen maailman, joka lähestyy surrealismia, unta ja alitajuntaa. Työt herättävät assosiaatioiden tulvan.
Krohnin mukaan Jensenin näyttämöllisissä töissä yhdistyy henkilökohtainen ja kulttuurinen kuvamateriaali kauniilla, ja samalla jopa pelottavalla tavalla. Valoa Jensen käyttää taidegrafiikan mestareiden tapaan lähes aineellistuneesti.
Japanilaisesta kulttuurista vaikutteita
Anita Jensen on viimeisten 15 vuoden aikana matkustellut Japanissa muutaman kuukauden jaksoissa useamman kerran. Näillä matkoilta hän on kerännyt materiaalia teoksiinsa, kierrellyt kirpputoreja ja antikvariaatteja ja tehnyt löytöjä.
– Pigmenttivedos on tekniikka jossa tietokoneella tehty kuva vedostetaan mustesuihkutulostimella korkeatasoiselle taidepaperille. Käytän saksalaista Hahnemuhle-paperia, jossa pigmentti kestää hyvin, kertoo Anita Jensen töidensä toteutustavasta.
Anita Jensen on vedostanut Pictorissa esillä olevat työt tämän vuoden puolella Print Labissä Taideteollisessa korkeakoulussa, jossa hän opettaa taidegrafiikkaa.
– Pigmenttivedostamisen ja digitaalisen kuvankäsittelyn etuna on mahdollisuus käydä läpi suuria kuvamääriä. Edistyn nopeasti ideoissa. Käsityönä en näin isoja vedoksia edes pystyisi enää tekemään terveydellisistä syistä.
Anita Jensen suuntaa jälleen Japaniin työskentelymatkalle ensi vuoden keväällä, jolloin hän jatkaa työskentelyä pigmenttivedostamisen ja gravyyritekniikan parissa Kurashikin Taideyliopistossa ja Seika Yliopistossa Kiotossa.
Tarkoituksena on kokeilla paikallisten ammattilaisten kanssa pigmenttivedostamista perinteisille japanilaisille papereille. Näissä papereissa on uskomattomat kuidut, eikä niitä voi verrata länsimaisiin papereihin, sanoo Anita Jensen.
Samalla Jensen valmistelee suurempaa työkokonaisuutta, jonka on määrä olla esillä Kiotossa vuonna 2010.
KUVATEKSTIT
Jensen 005B
Vilkas keskustelu. Taiteilija Anita Jensen pitää Galleria Pictorin ripustusta ja valaistusta kauniina ja yllättyi iloisesti avajaisvieraiden aidosta kiinnostuksesta taiteeseen. Jouko Heikola jututtaa taiteilijaa.
Jensen011C
Outoa kauneutta. Punalakkiset kärpässienet hehkuvat mustaa taustaa vasten Anita Jensenin työssä, joka on sarjasta Intohimojen kokoelma 21. Keskellä vanha valokuva merimiespukuisista tytöistä.
Jensen021B
Paradoksien taidetta. Näyttelyn suurikokoisin vedos on sarjasta ”Ungdomens egen uppslagsbok”, jossa taiteilija on käyttänyt materiaalina isänsä 1930-luvulta peräisin olevaa ruotsinkielistä tietosanakirjaa..

Piia Kimppa