2014 Peilin ja esiripun muistelmat Gumbostrand Konst & Form

Byadmin

2014 Peilin ja esiripun muistelmat Gumbostrand Konst & Form

PEILIN JA ESIRIPUN MUISTELMAT
鏡と幕に焼き付いた記憶

Memoirs of The Mirror and Curtain
Minnen från en spegel och en ridå

A N I T A J E N S E N
アニタエンセン

3.10.2014 – 16.11.2014

Gumbostrand Konst & Form
Vainuddsvägen 72-28
FI-01150 Söderkulla
+358 50 554 3538 / [email protected] / konstoform.fi

鏡と幕に焼き付いた記憶
Kagami to maku ni yakitsuita kioku

Peilin ja esiripun muistelmat /Minnen från en spegel och en ridå / Memoirs of the mirror and curtain

”Näissä nyt esillä olevissa töissäni jatkan teemojen käsittelyä, joissa käytän Japanilaisen kulttuurin eräitä ilmenemismuotoja ja käsitteitä itselleni ” Peilinä”, jonka avulla voin tunnistaa, kyseenalaistaa ja uudelleen rakentaa omaa identiteettiäni. Näin työskentelemällä voin myös muuttaa yksityiset tunteet ja kokemukset yhteisesti jaettaviksi.
Matkustamalla konkreettisesti ja henkisesti näiden kahden kulttuurin välillä, voin jatkuvasti tunnistaa psyykkisiä yhtäläisyyksiä ilmiselvien erilaisuuksien takaa. Samalla, matkalla olon hedelmällinen tila saa aikaan ” itsensä tunnistamisen” ja ”uudelleen löytämisen ” ilmapiirin, mutta myös mahdollisuuden tarkastella asioita sydämellä. Mielen teatterissa verhot ja esiriput aukeaa ja sulkeutuu elämän myötä. Asioita peittyy ja paljastuu mutta samalla myös mielen peili kerää pölyä, mutta koitan pitää sen kirkkaana avoimin mielin etenemällä.
Yhdistämällä elementtejä kaukaisesta ja minulle vieraasta ”toisesta” kulttuurista, hyvin läheisiin ja henkilökohtaisiin kuviin, on ollut mahdollista saada jatkuvasti uusia näkökulmia työskentelyyni”

Tämä näyttely Gumbostrand Konst & Form Galleriassa Sipoossa aloittaa kiertonäyttelyn sarjan. Tässä nyt esillä olevassa kokonaisuudessa on esimerkkejä useammasta sarjasta viimeiseltä kuudelta vuodelta. Ne ovat valmistuneet sekä Suomessa että Japanissa. Mukana on myös esimerkkejä kaikkein uusimmista tulossa olevista sarjoista.
Töitäni voisi kutsua ”surrealistisiksi fotomontaaseiksi”, jotka on toteutettu eri kokoisina pigmenttivedoksina erilaisille länsimaisille ja japanilaisille taidepainomateriaaleille Työt muodostavat tilallisia kokonaisuuksia tai ovat yksittäisiä vedoksia. Kuvamateriaali on kerätty melkein kahdenkymmenen vuoden aikana aikaisemmilta Japanin matkoiltani ja yhdistetty suomessa ottamiini valokuviin.
”Sisällöllisesti töissäni käsittelen joitakin itselleni kaikkein läheisimpiä japanilaisen kulttuurin käsitteitä ja käsitepareja mm; mono-no- aware (”tunteiden paatos”), mitate (“samankaltaisuus, muistuma”), wabi-sabi (karu” ja ”haikea”), yugen (”ylevä” tai ”hienostunut”) ja honne-tatemae (”todellinen” ja ”muodollinen” olemus/minä).”


Japanilaista estetiikkaa voi myös yrittää kiteyttää mm. seuraavilla käsitteillä: Viitteellisyys, epäsäännöllisyys, yksinkertaisuus ja katoavaisuus sekä vihjailevaisuus mutta myös symbolisuus ja asioiden esittäminen metaforien kautta. Luonteenomaista on myös asioiden merkityksiä hämärtävä moniselitteisyys. Länsimaiselle estetiikalle epätyypillisemmät esteettiset käsitteet kuten; rumuus, karuus, viileä, lakastunut ja nahistunut ovat myös tärkeässä roolissa omassa työskentelyssäni.

Perinteisten japanilaisten kuvan ja tekstin esitysmuotojen uudelleen tulkintaa kaikkein uusimpien tekniikoiden ja materiaalien avulla:

Japanilainen estetiikan käsitteistöä ja termistöä ja ilmenemismuotoja omasta lähtökohdistani uudelleen tulkitseva kuvamaailmani, on saanut kiinnostavia ulottuvuuksia, kun siinä yhdistyvät vuosisatoja vanhat kuvien- ja kirjoitetun tekstin esitysmuodot, kaikkein uusimpiin taidegraafikoiden ja valokuvaajien käyttämiin tekniikoihin sekä materiaaleihin. Tämä kaikki avaa lisää uusia näkökulmia ilmaisuuni tulevaisuudessa.

Esitysmuodot ,tekniikat ja materiaalit Japanissa ja Suomessa :

Työskentelyni jakautuu taiteelliseen työskentelyyni Suomessa ja Japanissa. Viimeinen yksityisnäyttelyni Japanissa oli ”Etäisyyksien Kosketus”- Touch of ”Distances”oli Awagami Factoryn Galleriassa; The Hall of Awa Japanese Handmade Paper Exhibition Gallery, keväällä 2012 Tokushimassa, Japanissa. Työskentelin siellä vierailevana taiteilijana ja sain mahdollisuuden tutustua heidän AIJP-papereiden ominaisuuksiin pigmenttivedostamisessa. Näyttelyssä oli esillä Suomessa valmistamiamme valmiita töitä, mutta suurin osa isokokoisista töistä valmistui paikan päällä.

Awagami Factoryn AIJP-paperit ovat käsin ja koneellisesti perinteisistä japanilaisista kuiduista valmistettuja ja mustesuihkutulostamiseen jalostettuja washi-papereita. Kokeilin ja testasin kaikkia niitä ja valmistimme vedoksistani perinteisillä japanilaisilla kuvan esitysmuodoilla töitä. Juuri nämä japanilaiset paperinvalmistuksessa käytettävät kuidut ja papereiden valmistustavat ovat mahdollistaneet näiden esitysmuotojen kehityksen vuosisatojen aikana. Näissä erilaisissa kuvarullissa, sermeissä, kirjoissa ja tilanjakajissa papereiden kauneus jää aistittavaksi kaikilla aisteilla ilman, että se eristettäisiin lasin alle.
Paikallinen Byobu mestari Shigeki Fujiwara valmisti vedoksistani perinteisen malliset Makura- ja Furosakibuobut. Esillä olevat Kiri-Bako boxit ovat myös vanhaa ja edelleen käytössä olevaa japanilaista lahja- ja pakkauskulttuuria. Suunnittelin omat työni niiden pohjalta ja mestari valmisti nämä esillä olevat versiot. Ne toimivat myös pienten vedossarjojeni säilytysrasioina ja lahjapakkauksina. Joihinkin laatikoihin olen suunnitellut tilan suupuhalletulle suurentavalle ”lukulasille”, jolle on myös oma erillinen pieni säilytysrasiansa Furoshiki liinoineen, joihin kaikki kääritään, pakataan, kätketään ja sidotaan lopuksi lahjapakkaukseksi.
Isot työni vedostin emaki – vaakakuvakääröihin ja kakejiku – roikkuviin kuvarulliin sopiville paperilaaduille. Ne ovat tällä kertaa esillä vielä sellaisenan ilman taustaamista ja yhdistämistä muihin materiaaleihin. Japanissa esillä olleen kokonaisuuden melkein kaikki työt ovat valmistuneet Tokushiman työpajoissa ja vedokset olen printannut Epsonin suurkuvatulostimilla Awagami Factoryssä.

Suomessa omalla työhuoneellani Jussi-Pekka Arkkolan kanssa olemme viimeksi tehneet hienot vedostamisessa tarvittavat yksilölliset profiilit kaikille Awagamin AIJP papereille omalla Canonin suurkuvatulostimella jolla voin vedostaa itse suurimman osan töistäni.
Suomen Canonin kanssa olemme toteuttaneet yhteistyössä myös kaikkein suurikokoisimmat työni erilaisille vedostusmateriaaleille Canonin suurkuvatulostimilla Helsingissä.
Fotosec – akryylivalokuvat on valmistanut Juha Ferin Ferinkuvassa Karjalohjalla.
Aalto Yliopiston Print Lab:issa on myös vedostettu Epsonin suurkuvatulostimilla kuvarullia ja sermejä Awagamin ohuille papereille.
Elämä ja työt jatkuvat erityisesti fiskarssilaisen kirjansitoja ja paperimestari Erja Huovilan kanssa. Hänen kansaan jatkamme ensimmäisellä Japanin matkallamme -95 alkanutta tiiviistä ystävyyttä ja yhteisyötä näiden japanilaisten esitysmuotojen kehittelystä ja soveltamisesta tuleviin näyttelyihini.

”Sanotaan, että Japania ei voi ymmärtää vain pinnalta vaan on astuttava sen sydämeen. Siihen kai juuri kaikella paneutumisellani ja tutkimisellani ja peilaamisella pyrinkin, mutta minun sydämeeni Japani on asettanut ainakin suuren ”linssin”, jonka läpi olen alkanut näkemään omaa elämääni kirkkaammin ja selvemmin. Linssi on välillä epätarkka, mutta toisinaan se kirkastuu hetkellisesti juuri matkoilla Japanissa. Sen kulttuurin moni merkityksellisyys, korostunut esteettinen asenne, eräänlainen mielentila, joka herkistää kyvylle nähdä ja etsiä kauneutta arjessa antavat voimia jokaisella käynnillä.
Japanilaisen estetiikan luonteenomaiset piirteet kuten; vihjailevaisuus ja symbolisuus, sekä taipumus arvostaa pientä ja herkkää tai jopa nahistuneen lakastunutta kauneutta, tekevät vaikutuksen uudestaan ja uudestaan ja toimivat työskentelyni innoittajina.
Myös vastakohtien kautta syntyvä kauneus, jossa myös epätäydellistä kauneutta arvostetaan pitää Japania minulle niin kaukaisena ja samalla hyvin, hyvin läheisenä.”

Lämpimät kiitokseni yhteistyöstä ja työskentelyni ja näyttelyni tukemisesta mm;
Arts Promotion Centre Helsinki Finland. Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation Helsinki Finland, Frame Visual art Helsinki Finland, Awagami Factory Tokushima Japan, Mr.Shigeki Fujiwara Tokushima Japan, Canon Suomi Helsinki Finland, Marja Hepo-aho Mafka Riihimäki Finland, Erja Huovila Paperitalo Fiskars Finland, Print Lab / Aalto University Helsinki Finland, Jussi-Pekka Arkkola Canson Infinity Fine Art Printing Hanart Järvenpää Finland, Minna Eväsoja Tapiola Finland, Tuula Moilanen Helsinki Finland, Juha Ferin Ferinkuva Karjalohja Finland, Marjukka Uusitalo Inkoo Finland, Gumbostrand Konst & Form Sipoo Finland,
Lauri Nykopp Hirvensalmi Finland, Hannele Grönlund Helsinki Finland, Helsingin Kendoseura Ki-Ken-Tai-Icchi Helsinki Finland, Japanilaisen kulttuurin ystävät ry Helsinki Finland, Suomen Chado Urasenke Tandonkai Yhdistys ry Helsinki Finland.

Canon Oy on näyttelytöiden tulostuskumppani. Arbetena är printatde I samarbete med Canon Oy.