2000 – Kätketyn silmän salaisuudet

Byadmin

2000 – Kätketyn silmän salaisuudet

Kätketyn silmän salaisuudet / Japanilainen peili. Galleria Uusitalo .

Luotettavat Matkamuistot II
”Näissä nyt esillä olevissa töissäni jatkan teemojen käsittelyä, joissa käytän Japanilaisen kulttuurin  eräitä ilmenemismuotoja itselleni ” Peilinä”, jonka avulla voin tunnistaa, kyseenalaistaa ja uudelleen rakentaa omaa identiteettiäni. Näin työskentelemällä voin myös muuttaa yksityiset tunteet ja kokemukset julkisiksi ja yhteisiksi.

Matkustamalla konkreettisesti ja henkisesti näiden kahden kulttuurin välillä, voin jatkuvasti tunnistaa psyykkisiä yhtäläisyyksiä ilmiselvien erilaisuuksien takaa. Samalla, matkallaolon hedelmällinen tila saa aikaan ” itsensä tunnistamisen” ja ”uudelleen löytämisen ” ilmapiirin, joka tuottaa myös runsaasti itselleni merkityksellistä kuvastoa.

Yhdistämällä elementtejä kaukaisesta ja vieraasta ”toisesta” kulttuurista, hyvin läheisiin ja henkilökohtaisiin kuviin, on ollut mahdollista saada jatkuvasti uusia näkökultia myös omaan työskentelyyn.

Taide apuvälineenä avaamassa  tiedostamattoman ovia

”Vuosien aikana olen koettanut löytää grafiikan alueelta itselleni sopivia  työskentelytapoja ja tekniikoiden sovellutuksia, jotka antaisivat mahdollisuuden myös spontaanimmalle työskentelylle. Olen aikaisemmin löytänyt niitä mm. sokeriakvatintan parista, käyttäen sitä mm. tahratestinomaisesti  laattojen valmistamiseen, ja sitten omia valintojani testaten.90-luvun  puolivälistä alkaen olen käyttänyt samaan tarkoitukseen valokuvaa; intuitiiviseen kuvaamiseen ja runsaan kuvamateriaalin keräämiseen ja sitten jatkotyöskentelyyn.

Runsaan kuva-aineiston keskellä, omia valintoja testaamalla, merkityksiä etsien, sattumalle ja spontaaniudelle tilaa antaen, koetan hahmottaa omaa ” alkukieltäni” joka tiedostamattomastani nousee, unien, analyysin ja taiteen tekemisen avulla.

Tekniikka: gravyyritekniikoista käytän tällä kertaa ImagOn gravyyriä  kuin aikaisemmin polymeerigravyyriä. Isompia kuvia valmistan Liquid Light-emulsiolla paperille ja kankaalle, yhdistäen niitä maalaukseen ja sekatekniikoihin.”( Anita Jensen)