2006 – Etäisyyksien kosketus

Byadmin

2006 – Etäisyyksien kosketus

2006 – Etäisyyksien kosketus. Galleria Uusitalo

Anita Jensenin näyttelyssä on esillä gravyyreitä.

Kolme japanilaisittain haitariksi taitettua kirjaa gravyyreistä:
Stone Garden / Kivipuutarha
Natur in the Eye of Beholder / Luonto katsojan silmässä
Field guide to Dreams and Shadows I / Kenttäopas uniin ja varjoihin I

Lisäksi valokuvia sarjoista:
Collector Unknown / Tuntematon keräilijä
Casting by The nature / Luonnon luomat
After Hightide / Nousuveden jälkeen
Collector Unknown / Tuntematon keräilijä
The Dream Scenes / Uninäyttämöt

Uusista töistä julkaistaan myös katalogi: ”Etäisyyksien kosketus”, jonka kirjoittajat ovat taidegraafikko ja tutkija Asta Kuusinen, Renvall-instituutti, Helsingin Yliopisto sekä Japanin kielen lehtori Yakako Uemura, Aasian ja Afrikan kielen ja kulttuurien laitos, Helsingin Yliopisto.

 

Ohessa ote katalogin tekstistä osiosta ”Halun typologioita”:

”Minuus. Anita Jensenin taide havainnoi japanilaista kulttuuria sekä länsimaisen tieteellisen katseen objektina että omaehtoisena subjektina, jota on ohjannut – kuten länsimaitakin – intohimoinen tarve organisoida maailma ja ottaa se haltuunsa hierarkkisen merkitysjärjestelmän kautta. Jensen näkee Japanin territoriona, jonne länsimaiset taiteilijat ovat perinteisesti matkanneet ymmärtääkseen vieraan maan kautta jotain olennaista omasta identiteetistään. Toisaalta Japani rakentuu Jensenin teoksissa myös sisältä päin, ikivanhana sivilisaationa, jonka sen kontakti läntiseen maailmaan on pakottanut jatkuvasti uudistumaan ja muovaamaan kansallisia identiteettejään euro-amerikkalaisten arvojen ja teknologioiden paineessa.”

Toiseus
On hämmentävää kohdata toiseus, vieraan katse, joka yllättäen
kääntyy kohti, tulee kuvan pinnasta aivan lähelle ja ottaa kontaktin katsojan
omiin silmiin. Itämaisen naisen sulavan soikeisiin silmiin muodostuu katseiden kohtauspinta, läheinen mutta tutkimaton minuuden vyöhyke, mistä ei ole paluuta entiseen. Kaipuun ja ahdistuksen kiusaama katsoja näkee omien pelkojensa heijastuksia, sen mikä itsessä on kaikkein ominta ja kaikkein vierainta – halun
luopua, antautua kaaokselle, heittää pois ohjaimet ja taipua sen hohteen puoleen, joka sykkii muukalaisen ojennetulla kädellä.

Halu nähdä – ja tulla nähdyksi – halkaisee ruumiin, heittää osan sinne, toisen tänne ja jättää palaset hajalleen. Miltä tuntuu, kun muukalaisen kaikkivoivat silmät kartoittavat ruumista? Onko sen aiheuttama kipu myös kutsu? Millaista tuskaa ja nautintoa on katseen takana? Katseen, joka havaitsee ja hal-litsee maailman kokonaan, viimeiseen karvaan ja ihohuokoseen, pohjoisesta etelään ja lännestä itään, kunnes kaikki elollinen ja eloton on nimetty, pysäytetty merkkiin ja kiinnitetty painopaperille.

 

NÄYTTELY ON AVOINNA TI-PE 11-17, LA-SU 12-16

Lisätietoja:

Marjukka Uusitalo / Galleria Uusitalo
Lönnrotinkatu 15, 00120 Helsinki
Puh: 09 – 4780 0850, 040 – 547 5379
Fax: 09 – 4780 0851
e-mail: marjukka@galleriauusitalo.inet.fi
www.galleriauusitalo.fi