2010 – Mäntän Kuvataideviikot

Byadmin

2010 – Mäntän Kuvataideviikot

Tämä esillä oleva näyttelykokonaisuus jota olen muutamien vuosien ajan valmistellut ja josta nyt on osa esillä Mäntässä on taas yksi ”PYSÄHDYSPAIKKA” pitkältä mutkikkaalta työskentelyni polulta, jolle olen monien sattumien ja jatkuvien uudelleen valintojen kautta joutunut.
Taidegrafiikassa edelleen voimakkaasti elävistä maailman eripuolilla vuosituhansien aikana kehittyneistä alkuperäisimmistä painamisen ja maalaamisen ja viestin siirtämisen tekniikoista ja nykypäivän kaikkein uusimmista tekniikoista pyrin testaamaan ja kehittelemään sellaisia yhdistelmiä ja työskentelytapoja, jotka avaavat nykyhetkessäkin uusia ilmaisumahdollisuuksia ja joiden avulla tekijä itse voi löytää oman luovuutensa ytimen/lähteen ja ammentaa sieltä runsain mitoin.

Uskon että taiteilijana työskentely on minun ainutlaatuinen mahdollisuuteni pyrkiä etsimään elämän suuriin kysymyksiin vastauksia, tai ainakin oikeita kysymyksiä. Samalla kun kartoitan omaa mielen maisemaani ja hahmottelen omaa kuvakieltäni voin houkutella ja ojentaa avaimia katsojille heidän omiin tulkintoihinsa maailmasta ja siinä olemisesta.

Työskentelyni viimeisten viidentoista vuoden aikana on jakautunut opintoihin ja työskentelyyn Suomessa ja Japanissa. Etäisyyden ja läheisyyden mittaaminen ja testaaminen niin elämässä kuin ihmissuhteissa jatkuu nyt näiden kahden kulttuurin vaikutuksen alaisena.

Sanotaan, että Japania ei voi ymmärtää vain pinnalta vaan on astuttava sen sydämeen. Siihen kai juuri kaikella Japanin kulttuuriin paneutumisellani ja tutkimisellani ja peilaamisella pyrinkin, mutta minun sydämeeni Japani on asettanut ainakin ”Suuren linssin” jonka läpi olen alkanut näkemään omaa elämääni kirkkaammin ja selvemmin. Linssi on välillä epätarkka, mutta toisinaan se kirkastuu hetkellisesti juuri matkoilla japanissa. Sen kulttuurin monimerkityksellisyys, korostunut esteettinen asenne, eräänlainen mielentila, joka herkistää kyvylle nähdä ja etsiä kauneutta arjessa antavat voimia jokaisella käynnillä.
Japanilaisen estetiikan luonteenomaiset piirteet; vihjailevaisuus ja symbolisuus sekä taipumus arvostaa pientä ja herkkää tai jopa nahistuneen lakastunutta kauneutta tekevät vaikutuksen uudestaan ja uudestaan ja toimivat työskentelyni innoittajina.


Matka jatkuu.
Helsingissä Myllypuron Ateljeekylässä 1.5.2010

Anita Jensen