2013 – Kakyo kukkapeili

Byadmin

2013 – Kakyo kukkapeili

Kuvataiteilija Anita Jensen vie teoksillaan katsojan etsimään vastakohtaisuuksien harmoniaa Galleria Uusitalon ja Interior Design Helena Karihtala Oy:n yhteistyönä toteuttamassa näyttelyssä 18.1. – 10.3.2013.

Kakyo voidaan kääntää japanista suomeksi esimerkiksi ”peili, josta voi nähdä kukan”. Kukat ja vanhat japanilaiset postikortit ja valokuvat vievät katsojan toden ja tarun maailmaan oivaltamaan kaiken perustana olevan harmonian.

”Johtolankani on kauneuden ja rumuuden yhdessä esittäminen. Tunnustaminen. Nöyryys. Tila jossa ollaan mielen tuolla puolen, ei-mielen tilassa, herkässä suhteessa katsojaan, niin kuin kukan kasvattajalla on kasvatteihinsa”, Anita Jensen kertoo.

Tämä näyttely koostuu töistä, jotka ovat esimerkkejä muutamasta sarjasta surrealistisia fotomontaaseja, jotka on toteutettu eri kokoisina pigmenttivedoksina erilaisille länsimaisille ja Japanilaisille taidepainopapereille sekä muille materiaaleille.

Anita Jensenin työskentely jakautuu taiteelliseen työskentelyyn Suomessa ja Japanissa. Viimeisin Anitan yksityisnäyttely ”Etäisyyksien Kosketus”- Touch of ”Distances”oli Awagami Factoryn Galleriassa; The Hall of Awa Japanese Handmade Paper Exhibition Gallery, keväällä 2012 Tokushimassa Japanissa. Anita Jensen on ollut siellä vierailevana taiteilijana työskentelemässä ja tutkimassa heidän AIJP papereittensa ominaisuuksia mustesuihkuvedostamisessa. Näyttelyssä oli esillä joitakin jo Suomessa valmistettuja töitä, mutta suurin osa isokokoisista töistä valmistui paikan päällä Japanissa.

Anita Jensen on saanut yhteistyökumppanikseen japanilaisen Awagami Factoryn, jonka huippulaatuisille japanilaisille pigmenttivedostuspapereille hän on saanut viimeaikoina vedostaa teoksiaan Aalto Yliopiston PrintLabissa Suomessa sekä Japanissa. Nämä erilaisista japanilaisista kasvikuiduista valmistetut vedostuspaperit ovat upea esimerkki mahdollisimman ekologisesti valmistetusta paperista. Näiden nopeasti uusiutuvien kasvien kuidut ovat kaikkein perinteisimpiä ja samalla ovat myös kaikkein uusimpia taidepainopaperien valmistuksessa käytettäviä kuituja. Paperin ominaisuudet ; sitkeys, notkeus ja kestävyys kaikkein ohuimmasta paksumpiin laatuihin, mahdollistavat perinteisten japanilaisten kuvien esittämistapojen käytön, kuten esimerkiksi monenlaisia kuvarullia ja sermejä. Muut paperimateriaalit ei sovellu näihin esitysmuotoihin. Kuvarullat ja sermit ovat aivan omanlaisensa vanha Itämainen kuvien ja tekstien esillä pitämisen, säilyttämisen ja kuljettamisen tapa. Ja niillä on mahdollista luoda ja muuttaa helposti isoja ja pieniä tiloja hyvin erilaisiksi. Ominaista on myös, että työt ovat aistillisesti suoraan katsojan kosketeltavissa katseen lisäksi myös muilla aisteilla, koska materiaalia ei peitetä millään lasilla tai muovilla. Juuri näistä japanilaisista kuiduista valmistetut paperit ovat mahdollistaneet näiden esitysmuotojen kehityksen vuosisatojen aikana. Kokeiltaviksi tulee olemaan ainakin Byobu-,Tsuitate- ja Fusuma sermit eri kokoisina, sekä Emaki – vaakakuvakääröt ja Kakejiku – roikkuvat kuvarullat. Awagamissa paikallinen Byobu-mestari valmistaa töistäni sermejä ja rasioita perinteiseen japanilaistyyliin.

Suomessa ammattikirjansitojan, taidegrafiikan vedostajan ja paperintekijän Erja Huovilan kanssa Anita Jensen on jatkanut erilaisia japanilaistyyppisten isojen kirjojen ja kuvarullien ja sermien käyttöä nykytaiteen ilmaisuvälineenä. He ovat valmistamassa seuraaviin näyttelyihin isompikokoisia tilallisia kokonaisuuksia kaikilla näillä edellä mainituilla tekniikoilla ja materiaaleilla Suomesta ja Japanista. Suomen Canon on tukenut Anitan työskentelyä printterillä ja erilaisilla Canonin vedostusmateriaaleilla, joilla Anita on toteuttanut suurikokoisimmat teoksensa tässäkin näyttelyssä. Anita Jensen jatkaa yhä edelleen useamman vuoden työskentelyään näiden teemojen ja yhteistyökumppaneitteni avulla.

”Sanotaan, että Japania ei voi ymmärtää vain pinnalta vaan on astuttava sen sydämeen. Siihen kai juuri kaikella paneutumisellani ja tutkimisellani ja peilaamisella pyrinkin, mutta minun sydämeeni Japani on asettanut ainakin suuren ”linssin” jonka läpi olen alkanut näkemään omaa elämääni kirkkaammin ja selvemmin. Linssi on välillä epätarkka, mutta toisinaan se kirkastuu hetkellisesti juuri matkoilla japanissa. Sen kulttuurin moni merkityksellisyys, korostunut esteettinen asenne, eräänlainen mielentila, joka herkistää kyvylle nähdä ja etsiä kauneutta arjessa antavat voimia jokaisella käynnillä. Japanilaisen estetiikan luonteenomaiset piirteet; vihjailevaisuus ja symbolisuus sekä taipumus arvostaa pientä ja herkkää tai jopa nahistuneen lakastunutta kauneutta tekevät vaikutuksen uudestaan ja uudestaan ja toimivat työskentelyni innoittajina” , Anita Jensen kertoo.

Lisätietoja ja kuva-aineistoa:

Marjukka Uusitalo +358 (0)40 547 5379 marjukka@galleriauusitalo.inet.fi
Helena Karihtala +358 (0)50 556 1655 helena.karihtala@interiordesign.fi

Näyttely avoinna Ti, To klo 15-18, Su 13-16. Muina aikoina sopimuksen mukaan.
Osoite: Interior Design Helena Karihtala Oy, Abrahaminkatu 8, 00180 Helsinki