2014 – Peilin ja esiripun muistelmat

Byadmin

2014 – Peilin ja esiripun muistelmat

Anita Jensenin yksityisnäyttelyssä ’Peilin ja esiripun muistelmat’ pureudutaan japanilaiseen kulttuuriin

Sipoon taidekeskus Gumbostrand Konst & Formin syksyn täyttää taiteilija Anita Jensenin yksityisnäyttely: Peilin ja esiripun muistelmat. Näyttelyssä on esillä lähes 50 erilaista fotomontaasia, joiden materiaalit ja tekniikat vaihtelevat. Jensenin teosten pääosassa on herkkä ja yksityiskohtia arvostava japanilainen kulttuuri. Kauneus kohtaa Jensenin teoksissa myös yllättäviä esteettisiä arvoja, kuten nahistuneisuus ja rumuus. Konst & Formissa lokakuussa avautuva näyttely aloittaa Jensenin näyttelyiden sarjan.

Näyttelykokonaisuudessa esiteltävät teokset ovat valmistuneet Suomessa ja Japanissa viimeisen seitsemän vuoden aikana. Osa teoksista on uusia, ennen näkemättömiä töitä. Konst & Formissa esiteltävissä teoksissa on esimerkkejä myös kaikkein uusimmista, tulevista sarjoista.

Monien fotomontaasien kuvamateriaali on kerätty taiteilijan Japanin matkoilta ja yhdistetty taiteilijan Suomessa ottamiin valokuviin. Hän yhdistää töissään usein löytämiään vanhoja valokuvia ja itse kuvaamiaan luontoelementtejä. Kuvat myös koostuvat monista eri osista – kuvien kokonaismerkityksen noustessa aina osiensa summan yläpuolelle.

– Yhdistämällä elementtejä kaukaisesta ja vieraasta kulttuurista läheisiin ja henkilökohtaisiin kuviin, on ollut mahdollista saada jatkuvasti uusia näkökulmia omaan työskentelyyn, Anita Jensen kuvailee työtään ja teoksiaan.

Perinteisen tulkintaa uusien tekniikoiden ja materiaalien kautta

Jensen kutsuu töitään surrealistisiksi fotomontaaseiksi: teoksissa tulkitaan uudelleen perinteisiä japanilaisia kuvia ja tekstejä uusimpien tekniikoiden ja materiaalien avulla. Teokset on toteutettu eri kokoisina pigmenttivedoksina erilaisille länsimaisille ja japanilaisille taidepainopapereille sekä muille materiaaleille. Työt muodostavat niin tilallisia kokonaisuuksia kuin ovat yksittäisiä vedoksia.

Jensenin teosten tunnelma rakentuu myös japanilaiselle paperiosaamiselle. Teoksissa pyritään tuomaan esille erilaisten paperimateriaalien herkkyys ja kauneus. Jensen on tehnyt yhteistyötä niin japanilaisten kuin suomalaisten paperialan osaajien kanssa. Erityisesti fiskarsilainen kirjansitoja ja paperimestari Erja Huovila jatkaa yhteistyötä Jensenin kanssa japanilaisten esitysmuotojen kehittelystä ja soveltamisesta Jensenin tuleviin näyttelyihin.

– Esillä olevat Kiri-Bako -boksit toimivat myös pienten vedossarjojeni säilytysrasioina ja lahjapakkauksina. Myös erilaisissa kuvarullissa, sermeissä, kirjoissa ja tilanjakajissa papereiden kauneus jää aistittavaksi kaikilla aisteilla ilman, että se eristettäisiin lasin alle.
Myös isot työni Awagami Factoryssä Japanissa 2012 vedostin emaki-vaakakuvakääröihin ja kakejiku-roikkuviin kuvarulliin sopiville japanilaisista kuiduista perinteisesti käsin ja koneellisesti valmistetuille AIJP paperilaaduille, kertoo Jensen työskentelymetodeistaan.

Inspiraatiota japanilaisista estetiikan arvoista

Jensenin työskentely on saanut monella tavalla vaikutteita taiteilijan pitkistä opiskelu- ja työskentelymatkoista Japanissa. Japanilaisen kulttuurin tavoin Jensenin työt näyttävät päältäpäin hillityiltä, mutta sisältävät voimakkaita ja intohimoisia tunteita.

Sisällöllisesti Jensen käsittelee töissään itselleen läheisimpiä japanilaisen kulttuurin käsitteitä ja käsitepareja kuten Mono-no Aware (tunteiden paatos), Mitate (samankaltaisuus), Wabi-Sabi (karu-haikea), Yugen (ylevä, hienostunut) ja käsitepari Honne-Tatemae (todellinen-muodollinen).

Vaikka suomalainen ja japanilainen kulttuuri ovat keskenään erilaisia, niissä on Jensenin mukaan tunnistettavissa myös yhtäläisyyksiä. Erilaisuus voi näyttäytyä hyvinkin tutulta ja läheiseltä.

– Japania ei voi ymmärtää vain pinnalta, vaan on astuttava sen sydämeen.
Japanilaisen estetiikan luonteenomaiset piirteet kuten vihjailevaisuus ja symbolisuus sekä taipumus arvostaa pientä, herkkää tai jopa nahistuneen lakastunutta kauneutta tekevät uudelleen ja uudelleen vaikutuksen ja toimivat työskentelyni innoittajina.
Myös vastakohtien kautta syntyvä kauneus pitää Japania minulle yhtä aikaa kaukaisena ja hyvin läheisenä, Jensen pohtii japanilaista kulttuuria ja suhdettaan Japaniin.

Anita Jensen: Esiripun ja peilin muistelmat
Taidekeskus Gumbostand Konst & Formissa, 3.10.–16.11.2014.

Taiteilijakuvassa Anita Jensen

Kuvataiteilija ja taidegraafikko Anita Jensen valmistui Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1985. Hän on työskennellyt Aalto Yliopistossa 24 vuotta syväpainografiikan opettajana. Tänä aikana hän on kursseillaan keskittynyt kehittämään ja opettamaan valokuvapohjaisten grafiikan tekniikoiden uusimpia sovellutuksia kuten Photo Polymeerigravyyri- ja ImagOn-gravyyritekniikoita. Jensen on ottanut myös akryylipohjaiset ja vesiliukoiset syväpainografiikan tekniikat käyttöön taidegrafiikan opetuksessa.

Viimeisten vuosien aikana hän on omissa töissään käyttänyt isoja mustesuihkuprinttereitä ja testannut erilaisia printtaukseen sopivia materiaaleja kuten taidepainopapereita ja kankaita, niin Euroopasta kuin Japanista. Hyvinkin kookkaiden töiden esille tuomisessa Jensen on käyttänyt ilmaisussaan viimeaikoina mm. japanilaisen kulttuurin perinteisiä kirjansidontatekniikoiden lisäksi kuvarulla- ja sermimuotoja.

Jensen on palkittu useilla koti- ja ulkomaisilla palkinnoilla. Tänä päivänä Jensen asuu ja työskentelee Myllypuron Taiteilijakylässä Helsingissä.

Lisätiedot
Taidekeskuksen johtaja Charlotta Björkendahl, p. 040 519 9190, charlotta.bjorkendahl@konstoform.fi
www.konstoform.fi
www.facebook.com/konstoform
www.pinterest.com/konstoform

www.anitajensen.net

Lisätiedot näyttelyvieraille
Taidekeskus-galleria Gumbostrand Konst & Form
Vainuddintie 72 – 28, 01150 Söderkulla, p. 050 554 3538
www.konstoform.fi

Keskuksen aukioloajat
Perjantaista lauantaihin klo 11–17 ja sunnuntaisin klo 11–16

Lehdistön haastattelupyynnöt ja lehdistökuvat
Viestintä Oy Drum, Elina Mattila, p. 050 303 9564