1993 Askel peiliin Tiina Nyrhinen Helsingin Sanomat kritiikki 5.11.1993

Byadmin

1993 Askel peiliin Tiina Nyrhinen Helsingin Sanomat kritiikki 5.11.1993

Näyttely Galleria G:ssä 1993
Sokeripintasyövytyksiä

A S K E L P E I L I I N

Valtionrautatiet on tuonut Anita Jensenin suuren yleisön tietoisuuteen Vuoden asemataiteilijana.
Olen nähnyt Jensenin teokset monessa eri asemahallissa, ja aina ovat aikataulut kiinnostaneet enemmän kuin valkoisiin sermeihin ripustetut grafiikanlehdet.

Jensenin teokset tuntuvat tarvitsevan hiljaisuuden lisäksi taustakseen oikean seinän. Galleriassa vedokset voi lisäksi esitellä ilman häiritsevää lasin heijastelua.
Jensenin teosten harmonia syntyy, kun kaksi samanmuotoista vedosta sijoitetaan vastakkain ja kaksi vedosta näiden alapuolelle ylösalaisin. Kuvio ei ole yksinkertainen rorschach-painelma, vaikka aluksi siltä näyttääkin.

Peilautuminen onkin diagonaalista, liikettä oikealta vasemmalle ja päinvastoin. Selkeä ovaali muuttuu ”lukiessa” kierteiseksi rocaille-kuvioksi, ja saman tien mieleen nousevat barokin ja rokokoon peilit.
Jensenin teoksissa peili ja kehys vain ovat vaihtaneet paikkaa. Koko pinta on täyteläistä ja maalauksellista punaruskeaa, paperin reunat kirkasta valoa, ilmaa. Vedosten keskeltä leikkauskohdasta saattaa löytää teosta selventävän ja rikastavan kuva-aiheen.
Suurten teosten mittakaavaa puoltaa ajatus sisään astumisesta. Avoin kuvaan astuminen on pohjimmiltaan aina myös hyppy tuntemattomaan.
Teoslistassa toistuu kaksi nimeä: Voyager ja Garderoob. Vedokset voi nähdä erilaisina ”pukuina” taiteilijan ajatuksille, mutta assosiaatiot ihmiskehoon, seksuaalisuuteen ja abstraktiin mielen avaruuteen lienevät myös luonnollisia.

Toisiinsa sulautuvien muotojen äärellä syntyy voimakas tunne itseensä sulkeutumisesta. Näyttelyn ”viimeisessä” eli peräseinän teoksessa sisäänpäin kääntyneisyys murretaan. Teos sykkii voimakkaasti sekä eteenpäin, että reunoja kohti.

Kritiikki / Tiina Nyrhinen
Helsingin Sanomissa 5.11.1993
rocaille,  in Western architecture and decorative arts, 18th-century style featuring elaborately stylized shell-like, rocklike, and scroll motifs. Rocaille is one of the more prominent aspects of the Rococo style of architecture and decoration that developed in France during the reign of King Louis XV (1715–74). The Rocaille style has been defined as a reaction both to the classic rigidity of the waning Baroque style and to the new interest in nature and the natural sciences. In French, rocaille means “rubble,” or “pebbles,” and style rocaille is synonymous with Rococo