2010 Impact Bristol Grafiikan Konferenssin näyttelyyn – Anita Jensen

Byadmin

2010 Impact Bristol Grafiikan Konferenssin näyttelyyn – Anita Jensen

POLKU, LINSSI, PEILI ja PYSÄHDYSPAIKKA – NÄKÖALAPAIKKA

Tämä esillä oleva näyttelykokonaisuus jota olen muutaman vuoden ajan valmistellut ja josta nyt on esillä pieni osa IMPACT-6 Multi-Diciplinary Printmaking Confferenssissa Englannin Bristolissa, on ”PYSÄHDYSPAIKKA” pitkältä mutkikkaalta työskentelyni polulta jonka olen valinnut ja jolle olen monien sattumien ja valintojen tuloksena joutunut, ja joka tuntuu jatkuvan.

Työskentelyni on viimeisten 15 vuoden aikana jakautunut Työskentelyyn Suomessa ja Japanissa. Tällä hetkellä olen mukana muun muassa kehittämässä yhteyksiä Japanin ja Suomen Taidekouluissa tapahtuvaa pigmenttivedostus ja polymeerigravyyri projektia.
Tänä syksynä olen menossa työskentelemään kahdeksi kuukaudeksi Kiotoon, jossa kerään materiaalia tuleviin näyttelyihini ja vierailen Taidekouluissa ja tutustun viimeisimpiin mahdollisuuksiin joita Japanilaiset taiteilijat ovat käyttäneet mm. Washi-paperin käytössä mustesuihkutulostamisessa. Valmistelen samalla isompaa kokonaisuutta useampivuotisen taiteellisen tutkimukseni tuloksista ja töistäni jonka tulen esittämään muutaman vuoden kuluttua Suomessa Ruotsissa ja Japanissa.

Seuraan myös aktiivisesti kansainvälistä taidegrafiikan ja valokuvapohjaisen ilmaisun alueella tapahtuvaa vallankumousta hyvin läheltä ja olen siinä mukana taiteilijana ja opettajana.
Olen saanut Taidegraafikon perinteisen tekniikkapainotteisen taidekoulutuksen 80 luvun alussa Suomen Taideakatemian Koulussa Helsingissä ja syventänyt ja laajentanut opintojani jatko kouluttautumalla jatkuvasti aina uusimpien teknisten innovaatioiden myötä. Tällä hetkellä käyttämäni tekniikat ovat perinteisiä ja uusimpia syväpainografiikan tekniikoita ja mustesuihkutulostimilla kokeilen paljon eri materiaaleja yhdistäen niitä perinteisiin käsivaraisesti tehtyihin kuviin. Syväpainografiikassa olen monipuolisesti opiskellut ja opetan perinteisiä ja akryylipohjaisia tekniikoita ja kehittelen niitä eteenpäin.

Taidegrafiikassa edelleen voimakkaasti elävistä maailman eripuolilla vuosituhansien aikana kehittyneistä alkuperäisimmistä painamisen ja maalaamisen ja viestinsiirtämisen tekniikoista ja nykypäivän kaikkein uusimmista tekniikoista pyrin testaamaan ja kehittelemään aina sellaisia ja työskentelytapoja, jotka avaavat nykyhetkessäkin uusia ilmaisu mahdollisuuksia ja joiden avulla tekijä itse voi löytää oman luovuutensa ytimen/lähteen ja ammentaa sieltä runsain mitoin. Uskon että taiteilijana työskentely on minun ainutlaatuinen mahdollisuuteni pyrkiä etsimään elämän suuriin kysymyksiin vastauksia, tai ainakin oikeita kysymyksiä. Töitteni avulla samalla kun kartoitan omaa mielen maisemaani ja hahmottelen omaa kuvakieltäni voin houkutella ja ojentaa avaimia katsojille heidän omiin tulkintoihinsa maailmasta.

Sanotaan, että Japania ei voi ymmärtää vain pinnalta vaan on astuttava sen sydämeen. Siihen kai juuri kaikella paneutumisellani ja tutkimisellani ja peilaamisella pyrinkin, mutta minun sydämeeni Japani on asettanut ainakin suuren linssin jonka läpi olen alkanut näkemään omaa elämääni kirkkaammin ja selvemmin. Linssi on välillä epätarkka, mutta toisinaan se kirkastuu hetkellisesti juuri matkoilla japanissa. Sen kulttuurin moni merkityksellisyys, korostunut esteettinen asenne, eräänlainen mielentila, joka herkistää kyvylle nähdä ja etsiä kauneutta arjessa antavat voimia jokaisella käynnillä.
Japanilaisen estetiikan luonteenomaiset piirteet; vihjailevaisuus ja symbolisuus sekä taipumus arvostaa pientä ja herkkää tai jopa nahistuneen lakastunutta kauneutta tekevät vaikutuksen uudestaan ja uudestaan ja toimivat työskentelyni innoittajina.

Myös sen(estetiikan/kauneuden) keskeiset käsitteet, termit ja arvot ja vastakohtien kautta syntyvä kauneus jossa myös epätäydellistä kauneutta arvostetaan pitää Japania minulle niin kaukana ja samalla hyvin, hyvin lähellä.

Helsingissä Myllypuron Ateljeekylässä 1.9.2009

Anita Jensen