2013 Kakyo – kukkapeili Galleria Karihtala & Uusitalo

Byadmin

2013 Kakyo – kukkapeili Galleria Karihtala & Uusitalo

Galleria Uusitalo &
Interior Design Helena Karihtala Oy
Abrahaminkatu 8, 00180 Helsinki

Lehdistötiedote 7.1.2013

KAKYO – KUKKAPEILI – A Mirror Held to The Flower

Kuvataiteilija Anita Jensen vie teoksillaan katsojansa etsimään vastakohtaisuuksien harmoniaa Helsingissä, Abrahaminkatu 8:ssa Galleria Uusitalossa, Interior Design Helena Karihtala Oy:n tilassa 18.1. – 10.3.2013.

Kakyo voidaan kääntää japanista suomeksi esimerkiksi ”peili, josta voi nähdä kukan”. Kukat ja vanhat japanilaiset postikortit ja valokuvat vievät katsojan toden ja tarun maailmaan oivaltamaan kaiken perustana olevan harmonian.

”Johtolankani on kauneuden ja rumuuden yhdessä esittäminen. Tunnustaminen. Nöyryys. Tila jossa ollaan mielen tuolla puolen, ei-mielen tilassa, herkässä suhteessa katsojaan, niin kuin kukan kasvattajalla on kasvatteihinsa”, Anita Jensen kertoo.

Tämä näyttely, koostuu töistä jotka ovat esimerkkejä muutamasta sarjasta surrealistisia fotomontaaseja jotka on toteutettu eri kokoisina pigmenttivedoksina erilaisille länsimaisille ja Japanilaisille taidepainopapereille ja muille materiaaleille.

Työskentelyni jakautuu taiteelliseen työskentelyyni Suomessa ja Japanissa. Viimeinen yksityisnäyttelyni ”Etäisyyksien Kosketus”- Touch of ”Distances”oli Awagami Factoryn Galleriassa; The Hall of Awa Japanese Handmade Paper Exhibition Gallery, keväällä 2012 Tokushimassa Japanissa. Olin siellä ollut vierailevana taiteilijana työskentelemässä ja tutkimassa heidän AIJP papereittensa ominaisuuksia mustesuihkuvedostamisessa. Näyttelyssä oli esillä Suomessa valmistamiamme valmiita töitä, mutta suurin osa isokokoisista töistä valmistui paikan päällä.

Japanista olen siis saanut yhteistyökumppanikseni Awagami Factoryn jonka huippulaatuisille Japanilaisille pigmenttivedostus papereille olen saanut viimeaikoina vedostaa Aalto Yliopiston PrintLabissa Suomessa ja paikanpäällä Japanissa keväällä 2012. Nämä paperit ovat erilaisista Japanilaisista kuiduista valmistettuja ja ne ovat myös upea esimerkki mahdollisimman ekologisesti valmistetuista papereista jotka on valmistettu nopeasti uusiutuvista kasveista joiden kuidut ovat kaikkein perinteisimpiä ja samalla voivat olla myös kaikkein uusimpia taidepainopaperien valmistuksessa käytettäviä kuituja.
Näiden papereiden ominaisuudet ; sitkeys, notkeus ja kestävyys kaikkein ohuimmasta paksumpiin laatuihin, antaa mahdollisuuden käyttää perinteisiä Japanilaisia kuvien esittämistapoja. Esimerkiksi monenlaisia kuvarullia ja sermejä. Muut paperimateriaalit ei sovellu näihin esitysmuotoihin. Kuvarullat ja sermit ovat aivan omanlaisensa vanha Itämainen kuvien ja tekstien esillä pitämisen, säilyttämisen ja kuljettamisen tapa. Ja niillä on mahdollista luoda ja muuttaa helposti isoja ja pieniä tiloja hyvin erilaisiksi. Ominaista on myös, että työt ovat aistillisesti suoraan katsojan kosketeltavissa katseen lisäksi myös muilla aisteilla, koska materiaalia ei peitetä millään lasilla tai muovilla! Juuri näistä japanilaisista kuiduista valmistetut paperit ovat mahdollistaneet näiden esitysmuotojen kehityksen vuosisatojen aikana. Kokeiltaviksi tulee olemaan ainakin Byobu-,Tsuitate- ja Fusuma sermit eri kokoisina, sekä Emaki – vaakakuvakääröt ja Kakejiku – roikkuvat kuvarullat. Awagamissa paikallinen Byobu-mestari valmistaa töistäni sermejä ja rasioita perinteiseen japanilaistyyliin.

Suomessa ammattikirjansitojan, taidegrafiikan vedostajan ja paperintekijän Erja Huovilan kanssa jatkamme siis kokeilemalla erilaisia japanilaistyyppisten isojen kirjojen ja kuvarullien ja sermien käyttöä nykytaiteen ilmaisuvälineenä. Olemme valmistamassa seuraaviin näyttelyihini isompikokoisia tilallisia kokonaisuuksia kaikilla näillä edellä mainituilla tekniikoilla ja materiaaleilla Suomesta ja Japanista.

Suomen Canon on tukenut työskentelyäni printterillä ja erilaisilla heidän vedostusmateriaaleillaan, joilla olen toteuttanut suurikokoisimmat teokset seinillä tässäkin näyttelyssä.

Suuremman ja monipuolisemman kokonaisuuden valmistelua jatkan useamman vuoden työskentelystäni näiden teemojen ja yhteistyökumppaneitteni avulla.

”Sanotaan, että Japania ei voi ymmärtää vain pinnalta vaan on astuttava sen sydämeen. Siihen kai juuri kaikella paneutumisellani ja tutkimisellani ja peilaamisella pyrinkin, mutta minun sydämeeni Japani on asettanut ainakin suuren ”linssin” jonka läpi olen alkanut näkemään omaa elämääni kirkkaammin ja selvemmin. Linssi on välillä epätarkka, mutta toisinaan se kirkastuu hetkellisesti juuri matkoilla japanissa. Sen kulttuurin moni merkityksellisyys, korostunut esteettinen asenne, eräänlainen mielentila, joka herkistää kyvylle nähdä ja etsiä kauneutta arjessa antavat voimia jokaisella käynnillä.
Japanilaisen estetiikan luonteenomaiset piirteet; vihjailevaisuus ja symbolisuus sekä taipumus arvostaa pientä ja herkkää tai jopa nahistuneen lakastunutta kauneutta tekevät vaikutuksen uudestaan ja uudestaan ja toimivat työskentelyni innoittajina.”

Lisätietoja ja kuva-aineistoa:

Marjukka Uusitalo +358 (0)40 547 5379 [email protected]
Ja
Helena Karihtala +358 (0)50 556 1655 [email protected]

Näyttely avoinna Ti, To klo 15-18, Su 13-16.
Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Osoite: Interior Design Helena Karihtala Oy
Abrahaminkatu 8, 00180 Helsinki