2008 Suverena Fotomontage – Emilia Siltavuori

Byadmin

2008 Suverena Fotomontage – Emilia Siltavuori

SUVERÄNA FOTOMONTAGE

Anita Jensen Dreams of Order
Utställning i Galleria Uusitalo

Konstgrafikern Anita Jensen (f.1957) har redan in femton års tid varit facinerad av den asiatiska kulturen. Hon har under årens lopp gjort många resor till Japan och samlat information och intryck. I sin nyaste bilder på galleri Uusitalo komenterar och tolkar hon människans bohov av att finna livets mening genom vetenskap, religion, myter,sagor, konst, psykoanalys och drömtolkningar.

Konstnären förenar på ett suveränt sätt gamla historiska foton från Japan eller sidor ur uppslagsverk med egna naturfotografier av flugsvampar eller växter. Resultatet blir något i stil med surrealistiska fotomontage. Bilderna har en drömlik ton och ger åtmistone mig en litet obehaglig känsla i maggropen, samtidigt som de är vackra och lyriska.

Det handlar om tekniskt sett perfecta bilder som samtidigt berör vårt undermedvetna och erbjuder oss flera nycklar för tolkning. Bilden av en giftsvamp kan föra tanken till döden och barndomen stora skogar där man blev tillsagd att inte röra vid giftig svamp.

Anita Jensen har tryckt bilderna på ett fotopapper som har färdig gelatinbeläggning som är mottaglig för printerfärgen. Sedan har de limmats upp på en aluminiumskiva. Här är det tekninken som bidrar till det skarpa tredimensionella uttrycket I bilderna.

Innehållsmässigt har Anita Jensen bilder sedan länge berettat on en sorts inre resa, att hitta sig själv genom kontakten med främmande kulturer.
Jag som aldrig varit I Japan får associationer till ett rent, strikti och kontrollerat samhälle, som I sina estetiska trädgårdar och teceremonier bevarar sin värdighet.
Konstnären ifrågasätter vårt vardagliga sett att se på bilder. Hur passar en bild av en sida ur ett gammalt uppslagsverk som visar människans anatomi, brevid en bild av ett traditionelt foto av japanska kvinnor?

Här handlar de tom klassificeringar som vi hela tiden upprätthåller. Och o matt ingenting, inte ens uppslagsverken är helt korrekta, utan kan vara missvisande och späda på fördomar.

Emilia Siltavuori
Hufvudstadsbladet 2008